Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Aandacht voor het afbouwen van Venlafaxine?

Vraag

Beste Jim,

Dit middel heeft een zeer korte halfwaardetijd. Bij één dosis vergeten leidt dit al tot emotionele instabiliteit en dagen van herstel. In Engeland mag dit middel niet eerste lijns voorgeschreven worden en wordt het als potentieel gevaarlijk gezien. De hoger de dosis de onstabieler mensen worden. Afbouwen is verschrikkelijk en veel lukt het niet.

Wordt het niet tijd dat hier eens aandacht voor komt? Dit middel maakt mensen heel onstabiel bij langdurig gebruik. Grote kans op persoonlijkheid veranderingen en agressie.

Antwoord

Inderdaad J, vandaar ons taperingstrip initiatief: www.taperingstrip.nl – helaas willen de zorgverzekeraars deze strip niet vergoeden, misschien goed om je pijlen daar op te richten?

Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook