Main content

Vraag

Wat gebeurt er als je abrupt stopt met het innemen van medicatie?

Ik gebruik escitalopram, Abilify en Seroquel.

Antwoord

Beste E.,

Abrupt stoppen met medicijnen zoals aripiprazol (Abilify), quetiapine (Seroquel) en escitalopram kan je door de onttrekkingsverschijnselen die daardoor kunnen optreden in grote problemen brengen, zeker als je met allemaal tegelijk zou stoppen. Dat moet je dus NOOIT doen.

Wat je wel moet doen is geleidelijk en verantwoord afbouwen volgens een afbouwschema waarin de dosis in kleine stappen wordt verlaagd, en waarbij ervoor wordt gezorgd dat die stappen steeds kleiner worden als de dosis lager wordt. Dit kan met behulp van taperingstrips en stabilisatiestrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven. Met standaarddoseringen die je behandelaar kan voorschrijven kan die je hierbij in de praktijk niet goed helpen.

Als je (zoals jij) meerdere medicijnen tegelijk gebruikt, bouw ze dan één voor één af. Wacht na het afbouwen van het eerste medicijn een tijdje voordat je het volgende medicijn begint af te bouwen. Om ervoor te zorgen dat je lichaam er voldoende aan gewend is dat je dat eerste medicijn niet meer slikt. Doe hetzelfde na het afbouwen van het tweede medicijn. De volgorde waarin je je medicijnen wilt gaan afbouwen moet je met je behandelaar bespreken. Hiernaar is geen onderzoek gedaan.

Meer over hoe je verantwoord kunt afbouwen kun je lezen in de tips voor afbouwen van Prof. Jim van Os. De link naar deze tips vind je hieronder, evenals informatie over afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips).

Bespreek dit antwoord met je behandelaar als je wilt gaan afbouwen. Als je dat gaat doen dan wens ik je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 15 november 2021
  • Deel deze pagina: