Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Sinds de snelle afbouw van Fevarin heb ik veel klachten, wat is de oorzaak?

Vraag

Goedendag Jim,

Ik ben vier maanden geleden begonnen met Fevarin. Ik stond op 25o mg, de psychiater heeft bloed laten prikken. De spiegel was veel te hoog (529), mag maar 250 zijn. Ik moest gelijk 150 mg laten vallen voor schade aan de organen. Ik durfde dat niet aan en heb 76 mg gedaan.

Nu heb ik veel klachten. Ik heb veel rugpijn, zere benen, mistig gevoel in mijn hoofd. Ik ben bang voor hersenbeschadiging. Ook mijn ogen doen raar.

Dit is nu drie weken geleden en ik sta inmiddels weer op 200 mg.

Dank je wel voor je antwoord.

Antwoord

Beste D.,

Ik kan niet veel afleiden uit de cijfers over de spiegel want de eenheden staan er niet bij. Normaal is de plasmaspiegel in de orde van 50−900 ng/mL.

Waar je voor moet oppassen is het serotoninesyndroom.

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) zijn antidepressiva die het serotonineniveau in de hersenen verhogen. In zeldzame gevallen kunnen SSRI's leiden tot het serotoninesyndroom wanneer ze in hoge doses worden ingenomen, of in combinatie worden genomen met andere medicijnen die het serotonineniveau verhogen, of wanneer je lichaam ze niet goed afbreekt.

Symptomen van het serotoninesyndroom kunnen zijn: agitatie of rusteloosheid, verwarring, snelle hartslag, verwijde pupillen, hoge bloeddruk, spierstijfheid of beven, zweten of koorts en diarree.

Als je denkt dat je dit hebt, dan snel je arts consulteren.

Het is ook mogelijk dat je SSRI-onttrekking hebt ontwikkeld omdat de dosering is verminderd. De symptomen kunnen variëren in aard en ernst en kunnen onder andere bestaan uit griepachtige symptomen, slapeloosheid of levendige dromen, prikkelbaarheid, angst, verergering van symptomen van depressie en suïcidale gedachten of gedrag (in zeldzame gevallen).

De ernst van SSRI-ontwenningsverschijnselen kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de specifieke medicatie, de dosering en de duur van het medicijngebruik.

Als je denkt dat je onttrekking hebt kun je ook de voorschrijver op de hoogte brengen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressisva
Medicatie

Lees ook