Main content

Vraag

Is er ervaring met het afbouwen van tapentadol (Palexia Retard 50 mg)?

Antwoord

Beste R.,

Ik weet niet hoe vaak afbouw van tapentadol (Palexia) problemen geeft. Je bent de eerste die over dit middel een vraag stelt, maar dat hoeft niet zoveel te zeggen omdat dit middel in Nederland door minder dan 6000 mensen wordt gebruikt. Op grond van de korte halfwaardetijd van 5-6 uur, mag in ieder geval verwacht worden dat te snel afbouwen van dit middel problemen zal veroorzaken (de halfwaardetijd is de tijd die nodig is om de helft van een medicijn uit je lichaam te laten verdwijnen).

Om die problemen zoveel mogelijk en liefst helemaal te voorkomen, is het van belang om geleidelijk af te bouwen. Daarvoor moet de dosis in kleine stappen worden verlaagd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat die stappen naar het einde toe steeds kleiner worden. Dit wordt hyperbolisch afbouwen genoemd. Met de standaarddoseringen voor tapentadol die je behandelaar kan voorschrijven, is het in de praktijk voor je behandelaar niet mogelijk om je hierbij goed te helpen omdat de laagst beschikbare doseringen daarvoor te hoog zijn. Met behulp van taperingstrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven kan dat wel heel goed.

Praktisch probleem voor jou is dat er voor tapentadol (nog?) geen taperingstrips zijn. Om toch met behulp van taperingstrips te kunnen afbouwen, zou je daarom eerst moeten switchen naar een vergelijkbare opioïde pijnstiller zoals tramadol dat in dezelfde klasse valt als tapentadol. Nadat die overstap is gemaakt kun je geleidelijk en verantwoord (en in goed overleg met je behandelaar) met behulp van taperingstrips gaan afbouwen.

Om het switchen goed te laten gaan moet je behandelaar erop letten dat de dosis van de tramadol qua effect voor jou vergelijkbaar is met de dosis tapentadol die je nu gebruikt. Als hierover vragen zijn dan kan de apotheker hierover advies geven. Voor verantwoord overstappen zijn inmiddels zogenaamde switch-strips beschikbaar (zie info hieronder).

Wat er in het algemeen bij verantwoord afbouwen van medicatie komt kijken kun je lezen in de tips voor afbouwen van Prof. Jim van Os. Ik raad je aan om die een keer rustig door te lezen.

Bespreek dit antwoord met je behandelaar als je je tapentadol wilt gaan afbouwen. Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om dat dan ook zonder problemen te kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 november 2021
  • Deel deze pagina: