Main content

Vraag

Ik ben op zoek naar een psychiater die bereid is om risico’s te nemen en te experimenteren, om tot een minimale effectieve dosis te komen.

Hoe zou ik een dergelijke psychiater kunnen vinden?

Antwoord

Beste J.,

Goede vraag!

Weet niet waar je woont - in de praktijk ben je voor dit soort zaken afhankelijk van de lokale grote ggz-instelling waar sommige psychiaters met je mee zullen willen denken en andere psychiaters niet.

Wat ik zou doen is het volgende:

  1. Bestudeer goed onze 33 tips voor medicatieafbouw en beoordeel of die op jou van toepassing zijn.
  2. Bereid op basis hiervan een goed verhaal voor en leg dat voor aan je psychiater met de vraag om samen te experimenteren naar de laagste dosis. Leg hem uit dat je wil werken op basis van 'samen begrijpen' en 'samen proberen' en dat de tijd voor een puur medische aanpak van 'doctor knows best' inmiddels verleden tijd is. Leg hem uit over het principe van 'dignity of risk' als onderdeel van de burgerrechtenbeweging van patiënten.
  3. Als hij niet bereid is kun je eventueel vragen of hij een collega kan vinden die wel bereid is om 'samen te proberen' binnen de instelling.

Hope this helps en heel veel succes!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 juni 2021
  • Deel deze pagina: