Main content

Vraag

Ik ben op zoek naar een psychiater die bereid is om risico’s te nemen en te experimenteren, om tot een minimale effectieve dosis te komen.

Hoe zou ik een dergelijke psychiater kunnen vinden?

Antwoord

Beste J.,

Goede vraag!

Weet niet waar je woont - in de praktijk ben je voor dit soort zaken afhankelijk van de lokale grote ggz-instelling waar sommige psychiaters met je mee zullen willen denken en andere psychiaters niet.

Wat ik zou doen is het volgende:

  1. Bestudeer goed onze 33 tips voor medicatieafbouw en beoordeel of die op jou van toepassing zijn.
  2. Bereid op basis hiervan een goed verhaal voor en leg dat voor aan je psychiater met de vraag om samen te experimenteren naar de laagste dosis. Leg hem uit dat je wil werken op basis van 'samen begrijpen' en 'samen proberen' en dat de tijd voor een puur medische aanpak van 'doctor knows best' inmiddels verleden tijd is. Leg hem uit over het principe van 'dignity of risk' als onderdeel van de burgerrechtenbeweging van patiënten.
  3. Als hij niet bereid is kun je eventueel vragen of hij een collega kan vinden die wel bereid is om 'samen te proberen' binnen de instelling.

Hope this helps en heel veel succes!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 juni 2021
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: