Main content

Vraag

Geachte heer Groot,

Sinds 8 juli jl. slik ik 1 tabletje lorazepam van 1 mg in de avond voor het slapen gaan.

Ik heb zelf een afbouwschema via internet opgezocht en gemaakt. Ik wil er vier of vijf weken over doen.

Ik zit nu in week drie: 0.50 mg (dus een half tabletje per avond) en wil volgende week naar 0.25 mg lorazepam. De laatste week wil ik stoppen.

Is dit verantwoord? Volgens mijn arts van de GGZ is dit een heel rustig afbouwschema. Hoe denkt u erover?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Beste F.,

Het is op dit moment niet goed mogelijk om te voorspellen wat voor iemand het juiste afbouwschema zal zijn. Dat geldt ook voor het schema dat je hebt opgezocht. Of dat voor jou verantwoord is, zul je pas weten nadat je dat hebt uitgeprobeerd.

Op grond van ervaringen van veel andere patiënten acht ik de kans groot dat dit schema voor jou problemen zal gaan opleveren, vooral aan het eind van het afbouwtraject. Een veel betere en veel veiligere manier om af te bouwen is om gebruik te maken van de afbouwmedicatie die inmiddels beschikbaar is. Daarmee kun je een afbouwschema gebruiken dat veel geleidelijker, veel nauwkeuriger en veel meer verantwoord is dan het schema dat je hebt opgezocht. Dat zal vooral zo zijn als je tijdens het afbouwen gebruik maakt van het zelfmonitoringformulier dat bij de afbouwmedicatie zit. Als je dat iedere dag invult dan merk je sneller wanneer klachten toenemen en dan heb je de mogelijkheid om in overleg met je behandelaar de afbouwsnelheid te verlagen. Dat is al met al een veel betere manier om verantwoord te kunnen stoppen.

Kortom: het is mogelijk dat het schema dat je hebt opgezocht voor jou goed zal werken, maar als ik jou was zou ik daar niet voor kiezen.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt,

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 13 augustus 2020
  • Deel deze pagina: