Main content

Vraag

Goedendag,

Sinds 2013 slik ik venlafaxine 37.5 mg. De afgelopen acht maanden slik ik om de dag.

Graag wil ik met afbouwstrips proberen om te stoppen. Mijn vraag is of ik dan eerst weer elke dag moet gaan slikken.

Het afgelopen half jaar ging het niet echt goed.

Ik ben bang dat als ik weer elke dag ga slikken, ik meer angsten zal krijgen omdat ik dan weer aan de dagelijkse dosis moet wennen.

Graag zou ik uw mening hierover hebben.

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste S.,

Je schrijft dat je al acht maanden om de dag 37.5 mg venlafaxine slikt en dat het laatste half jaar voor jou niet echt goed ging. Je vraag is of je je venlafaxine eerst weer elke dag moet gaan slikken voordat je met taperingstrips kunt gaan afbouwen. Voordat ik je vraag beantwoord, moet ik iets uitleggen over om de dag slikken. Ik neem aan dat het de bedoeling was om zo de dosis te halveren. En dat je dat deed omdat je bij de apotheker als laagste dosis alleen 37.5 mg kunt krijgen en geen lagere dosis.

Dat je door om de dag slikken de dosis verantwoord kunt halveren is niet juist. Wat er dan namelijk gebeurt is dat de hoeveelheid venlafaxine in je lichaam van dag tot dag heel erg gaat variëren (doordat venlafaxine na inname binnen een dag alweer voor het grootste deel uit je lichaam verdwijnt). Van die dagelijkse sterke variaties kun je merkbaar last hebben. Die schommelingen zijn dus niet goed en moet je proberen te vermijden door medicatie iedere dag trouw in te nemen. Dat is bij jou dus niet gebeurd. Het is goed mogelijk dat mede hierdoor het laatste half jaar voor jou 'niet echt goed ging'.

Om aan die dagelijkse schommelingen zo snel mogelijk een einde te maken, raad ik je aan direct te stoppen met het om de dag innemen van venlafaxine en om dat vanaf nu zo trouw mogelijk iedere dag te gaan doen. Als het inderdaad zo is dat je je het afgelopen jaar slechter hebt gevoeld door dat om de dag slikken dan zul je je hopelijk snel beter gaan voelen als je geen pillen meer overslaat.

Als dat inderdaad gebeurt dan kun je daarna, zodra je denkt dat je daar klaar voor bent, je venlafaxine op een veilige en verantwoorde wijze gaan afbouwen met behulp van taperingstrips. Belangrijk bij dat afbouwen is dat je goed oplet hoe dat gaat. Omdat dan het afbouwschema snel kan worden aangepast als je merkt dat je klachten krijgt. Op die manier kun je voorkomen dat die klachten onnodig verergeren, wat zou gebeuren als je gewoon zou doorgaan met afbouwen.

Aanpassen doe je in overleg met je behandelaar. Dat kan door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren) totdat je klachten weer minder worden of helemaal verdwijnen. Daarna kun je dan weer verder gaan met afbouwen maar dan wel geleidelijker.

Bij afbouwmedicatie (taperingstrips en stabilisatiestrips) zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag kunt invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Ik raad je aan om dat formulier te gebruiken omdat je daarmee niet alleen jezelf helpt maar ook je behandelaar. Want die kan dan ook beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat.

Ten slotte: je schrijft niet of je zelf op het idee bent gekomen om om de dag te gaan slikken of dat iemand anders je dat heeft geadviseerd. Als dat zo is dan raad ik je aan om die persoon te laten weten dat dat om de dag slikken onwenselijk is en dat dat in het ergste geval zelfs gevaarlijk kan zijn. En dat de enige goede manier om een dosis op verantwoorde wijze te verlagen is om iedere dag precies de juiste dosis te slikken.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat dat je zal helpen om op een goede manier met je venlafaxine te stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 12 september 2020
  • Deel deze pagina: