Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Sinds ik gestopt ben met venlafaxine heb ik pijn in mijn benen, wat moet ik doen?

Vraag

Ik heb meer dan 20 jaar venlafaxine gebruikt.

In acht maanden tijd heb ik de venlafaxine afgebouwd, 10 mg per maand. In mei, nadat ik helemaal had afgebouwd, kreeg ik last van hevige onttrekkingsverschijnselen.

De psychiater stelde voor om weer te starten met 37.5 mg. Ik werd daar zo misselijk van dat ik na zes dagen weer gestopt ben.

Nu heb ik ontzettend veel pijn in mijn benen, het is niet meer te dragen.

Wat moet ik doen?

Zijn taperingstrips ook verkrijgbaar in België?

 

Antwoord

Beste L.,

De klachten die je had nadat je met venlafaxine bent gestopt zijn zeer waarschijnlijk onttrekkingsverschijnselen. Dat je daar last van hebt gekregen laat zien dat je de dosis bij het stoppen in te grote stappen (vooral aan het eind) had verlaagd. De snelste manier om iets aan deze onttrekkingsverschijnselen te doen is om weer venlafaxine te gaan gebruiken. Omdat de kans groot is dat die dan weer snel (binnen een paar dagen) veel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Dat is denk ik ook wat je psychiater voor ogen had, toen hij voorstelde om weer 37.5 mg te gaan gebruiken. Dat hij die 37.5 mg voorstelde is begrijpelijk omdat dat de laagst geregistreerde en standaard beschikbare dosering is. Maar het was voor jou waarschijnlijk beter geweest als hij een veel lagere dosering had voorgesteld. Je was namelijk al een tijd gestopt en dan is een veel lagere dosering vaak al voldoende om effect te hebben. Dit blijkt uit ervaringen van patiënten over de hele wereld. Jammer genoeg is dit advies nog niet in richtlijnen te vinden.

Omdat je zoveel last had van die dosis van 37.5 mg dat je daar na een paar dagen weer mee gestopt bent, kun je nu alsnog met je psychiater bespreken of hij je zo’n lage dosering venlafaxine wil voorschrijven. Een dosis zo laag als 1 mg/dag kan daarvoor soms al genoeg zijn. Of dat voor jou zo is moet in de praktijk blijken. Voorspellen hoe goed dit voor jou zal werken is namelijk niet mogelijk.

Door zelf te monitoren kun beter vaststellen wat voor jou het effect is van zo’n lage dosis. Dan kun je op basis van wat je zelf ervaart en in overleg met je psychiater bekijken of de dosis misschien nog wat verder moet worden verhoogd. Als je dat dan in hele kleine stapjes van 1 mg doet, voorkom je dat je door een te grote verandering van de dosis opeens nieuwe klachten gaat krijgen of dat bestaande klachten erger worden.

Bij afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) zit een zelfmonitoringformulier dat je hierbij helpt. Ik raad je aan om dat ook te gebruiken. Als je dat doet help je niet alleen jezelf maar ook je psychiater om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk iets aan je klachten kan worden gedaan.

Als het lukt om op deze manier iets aan je klachten te doen dan kun je daarna met je psychiater bespreken hoelang je die lage dosis wil blijven gebruiken en wanneer je daarna, als je je weer goed genoeg voelt, opnieuw wil gaan proberen om met je venlafaxine te stoppen.

Een praktisch probleem was altijd dat zulke lage doseringen door farmaceutische bedrijven niet worden gemaakt. Door de beschikbaarheid van afbouwmedicatie is het inmiddels voor je psychiater gelukkig wel mogelijk om die aan jou voor te schrijven. Volgens mij kan dat inmiddels ook in België. De informatie die jij en je psychiater hiervoor nodig hebben, vind je op www.taperingstrip.be.

Bespreek dit antwoord met je psychiater, dan hoop ik dat dat je zal helpen om snel iets aan je huidige klachten te kunnen doen. En om daarna op een veilige manier en zonder veel problemen helemaal met de venlafaxine te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 11 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
pijnklachten

Lees ook