Main content

Vraag

Wanneer je hypomaan wordt of in een gemengde episode terechtkomt door antidepressiva, ben je dan sowieso bipolair?

Ik neem naast mijn antidepressivum ook Lambipol. Toch ben ik in een gemengde episode terechtgekomen. Nu neem ik ook Seroquel.

Antwoord

Beste A.,

Als een antidepressivum een hypomanische of gemengde manische stemmingsepisode in de hand werkt, en die een week of langer duurt, dan spreken we inderdaad van een bipolaire stemmingsstoornis. Iemand heeft dan dus een depressieve en een (hypo)manische of een gemengde manische episode doorgemaakt.

Verreweg de meeste mensen die voor een depressie met een antidepressivum worden behandeld krijgen geen (hypo)manische verschijnselen, het gaat dus (net als de bipolaire stoornis) om een vrij zeldzaam fenomeen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 mei 2022
  • Deel deze pagina: