Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

“Als je over je psychose kan praten, is het dus geen psychose?”

Vraag

“Als je over je psychose kan praten, uitleggen, is het dus geen psychose?”

Ik heb flinke klachten (vind ik tenminste) als stemmen, reuzenspinnen, ik herken overal mensen uit mijn verleden, of zelfs dood. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vorige spv hersenkanker heeft door mij. Mijn broer heeft het namelijk ook, mijn tante is er inmiddels aan overleden. Meestal komt het in drieën. Toeval bestaat niet.

Ik slik o.a. seroquel 775, en m’n lithiumspiegel was altijd al aan de onderrand (0,6) en nu 5.4 en moet ik dus wat meer lithium. Ik vind leven echt geen reet aan, ik hoef niet meer. Maar ja, wat dan met man en dochters..

Antwoord

Je stelt een interessante vraag. Psychotische verschijnselen hebben immers te maken met ervaringen die niet overeenkomen met de realiteit die we met elkaar hadden afgesproken: waanideeën hebben, of hallucinaties. Maar ze lijken wel echt. Toch kunnen mensen na een tijdje inzicht krijgen in hun kwetsbaarheden, dat wordt ook wel ‘ziekte-inzicht’ genoemd.

Dan weet je dus bijvoorbeeld dat je achterdocht ongegrond is, en de stemmen die je hoort niet uit de buitenwereld komen. Het is niet weg, maar je kunt er beter afstand van nemen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook