Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik vroeg me af of er onderzoeken zijn gedaan bij mensen bij wie nu psychosegevoeligheid is vastgesteld, die ook al op heel jonge leeftijd soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Ik kan mij goed herinneren dat ik als kind een soort verlies van de verwerkelijkheid ervaarde. Ik vond toen alles raar en traag gaan en kon niks verdragen.

Ik moet wel zeggen dat ik toentertijd zwaar werd mishandeld, daar heeft het denk ik ook mee te maken.

Alvast dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste B.,

Dank voor je vraag. Wat je beschrijft klinkt meer als de gevolgen van de mishandeling (vormen van dissociatie, derealisatie, depersonalisatie) dan als primair een psychotisch proces.

Het is waarschijnlijk dat in jouw geval de mishandelingen hebben bijgedragen aan je (latere) psychosegevoeligheid.

Dat gezegd hebbende zijn er onderzoeken geweest die hebben vastgesteld dat mensen die op volwassen leeftijd te maken krijgen met psychosegevoeligheid, als kind gemiddeld meer aspecifieke (milde) gedragsafwijkingen hadden, vooral emotioneel. Daarnaast is er ook een kleine groep die als kind al dingen hadden als stemmen horen.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2022
  • Deel deze pagina: