Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn er mensen met psychosegevoeligheid die als kind al ‘psychosen’ hadden?

Vraag

Hallo Jim,

Ik vroeg me af of er onderzoeken zijn gedaan bij mensen bij wie nu psychosegevoeligheid is vastgesteld, die ook al op heel jonge leeftijd soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Ik kan mij goed herinneren dat ik als kind een soort verlies van de verwerkelijkheid ervaarde. Ik vond toen alles raar en traag gaan en kon niks verdragen.

Ik moet wel zeggen dat ik toentertijd zwaar werd mishandeld, daar heeft het denk ik ook mee te maken.

Alvast dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste B.,

Dank voor je vraag. Wat je beschrijft klinkt meer als de gevolgen van de mishandeling (vormen van dissociatie, derealisatie, depersonalisatie) dan als primair een psychotisch proces.

Het is waarschijnlijk dat in jouw geval de mishandelingen hebben bijgedragen aan je (latere) psychosegevoeligheid.

Dat gezegd hebbende zijn er onderzoeken geweest die hebben vastgesteld dat mensen die op volwassen leeftijd te maken krijgen met psychosegevoeligheid, als kind gemiddeld meer aspecifieke (milde) gedragsafwijkingen hadden, vooral emotioneel. Daarnaast is er ook een kleine groep die als kind al dingen hadden als stemmen horen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook