Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Denkt u dat de angst en onrust veroorzaakt worden door afbouw lithium?

Vraag

Goedendag,

Ik bouw momenteel lithium af omdat ik al jaren geen last meer heb van mijn bipolaire stoornis. Bij de laatste stap van 300 naar 200 mg kreeg ik na twee weken erge angst en onrust. Mijn psychiater zegt dat dit niet door de afbouw van lithium kan komen. Ik denk het zelf wel.

Wat is uw gedachte hierover?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste A.,

Bij afbouw van lithium komen veel minder vaak ontwenningsverschijnselen voor dan bij bijvoorbeeld antidepressiva, maar het kan wel, zeker als je in de lagere doseringen terechtkomt.

Wat ook kan, is dat de klachten terugkomen waarvoor je ooit lithium kreeg. En helaas helaas: ook na vele jaren van stabiliteit onder lithiumgebruik kun je bij een bipolaire stemmingsstoornis een terugval krijgen als je het middel afbouwt, dat zie ik eigenlijk best vaak in mijn praktijk gebeuren. Dus let goed op en vraag je af of je de afbouw wilt doorzetten, of nog eens een tijdje op een lagere dosis lithium dan voorheen wilt blijven (bijvoorbeeld 400 mg/dag).

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
angst
Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook