Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Angst voor de angst, hoe kom ik er vanaf?

Vraag

Ik heb voornamelijk problemen met aanhoudende angsten, terwijl er eigenlijk niets angstigs in de buurt valt te bespeuren. Ik ga me dan nog meer focussen op die angst en dan wordt het alleen maar erger. Ik heb ook angst dat het nooit meer voorbij gaat. Wat kan ik doen?

 

Antwoord

Ik raad je aan om hiervoor een goede therapeut te zoeken die met je een proces aankan gaan om enerzijds te onderzoeken in de diepte, waar deze angst vandaan komt, en anderzijds je leert hoe je om hebt te gaan met angst, de angst voor de angst.

Daarnaast kunnen alternatieve therapievormen ook goed aanslaan waar je je hoofd buiten beschouwing laat en meer bezig bent met je hele lijf en je hele systeem. Dat kan zijn vaktherapie met beeldend en creatief werken, of iets anders. Of ik noem maar wat: Coaching met paarden (als je daar niet bang voor bent). Paarden zijn vanzichzelf vluchtdieren, dus ze kennen en voelen angst heel goed en weten daar meestal heel goed mee om te gaan, in samenwerking met de kudde waar ze onderdeel van uitmaken.

Da's tot slot voor jou een mooie onderzoeksvraag: bij wie voel jij je veilig? Welke mensen bieden jou houvast? Als er crisis of angst is, wie in je omgeving blijft er rustig onder? Zulke mensen heb je blijkbaar iets meer nodig in je omgeving dan anderen. Wat zou je van hen kunnen leren, om zelf die veligheid te kunnen bieden?

Ik hoop van harte dat je meer los komt van deze wolk van angst, want vanuit mijn omgeving weet ik hoe lastig dit is om mee om te gaan.

Succes ermee,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 5 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook