flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Hoe raak ik de angst voor psychose kwijt? eSpreekuur * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe raak ik de angst voor psychose kwijt?

Vraag

Beste Jeroen,

Ik heb 2 jaar geleden een soort psychose meegemaakt. Ik had ongeremd gedrag 1 week lang daar weet ik niks meer van. Heel angstaanjagend in mijn hoofd nu wat nu als het weer gebeurt. Ik wil dat gevoel en die periode uit mijn hoofd wissen. Daar heb ik heel erg moeite mee elke dag weer.

Ik loop nu al 2 jaar bij de ggz. Niemand kan mij helpen met dat gevoel. Ik voel me steeds niet lekker ben erg angstig en bang dat het weer gebeurt en wat ga ik dan doen?

Heb ook vaak het gevoel dat ik niet meer wil leven zo. Ik wil het uit mijn hoofd gewist hebben. Iedereen in mijn omgeving die zegt dat zal moeten slijten. Maar dat gevoel blijft maar in mijn hoofd spelen. Wat is hierop jouw advies?

Antwoord

Dag K,

Dank je wel voor de vraag die je me voorlegt.

In je schrijven lees ik twee dingen; psychose en de spanning en de angst die er uit voortkomt. En de huidige angst en de wens om dit te wissen.

Vanuit mijn ervaring weet ik dat ik de psychose en de energie die vanuit het lijf eruit komt ingezet kan worden om terug te gaan naar een trauma, al of niet van mezelf. Wanneer je deze energie wilt wissen, dan gum je dus de route naar de plek waar oud zeer ligt. Dat kan en daarmee verlos je jezelf van een zware last. Tegelijkertijd kan je jezelf ook afvragen; What’s in it for me? Wat maakt nou dat ik hiermee rondloop? Welke les kan ik uit deze moeilijke les halen? En is de weg naar deze les wissen slim om te doen?

Die weg ben ik gaan lopen. Ik ben het juist gaan opzoeken. Dat heeft me wel wat meer psychoses gekost dan me lief is. Dus tja, wat kan ik jou nou aanraden? Je kan ‘em ook anders aangaan en kiezen voor wissen. Wat dan in me opkomt is EMDR. Dan koppel je los van dat oude trauma. En hopelijk kan je dan je normale leven zonder die extra angst weer hervatten. Welke weg de meest wijze is? Geen idee. Beide kan. En wellicht weet je zelf nog wel een derde route, waar ik van jou weer kan leren.

Dat je hierin een keus gaat maken in de toekomst is al dikke winst. Want dan weet je hoe je daar gerichte ondersteuning in kan vragen. En dat valt nog niet mee in de GGZ, want er heerst nog een oude mindset dat EMDR en psychosegevoeligheid niet samen kan, dat je dat niet aan zou kunnen. Het is precies andersom. Het ontbreekt hulpverleners aan vertrouwen om een veilige setting te creëren om dit te faciliteren. Het kan wel degelijk. Lees de wetenschappelijke artikelen van David van den Berg (ttip) ermaar op na.

Hopelijk is dit een antwoord waar je mee verder kan. Succes, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 39

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 11 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook