Main content

Vraag

Ik vroeg mij nog even af of het stemmen horen van mij ook te maken kan hebben met autisme. Ik denk zelf dat ik dat heb omdat dat ook in de familie zit. Dat je dan stemmen hoort uit eenzaamheid en dat het sociale gedrag eerder te maken heeft met een trucje.

Antwoord

We weten uit epidemiologisch onderzoek dat autismegevoeligheid en psychosegevoeligheid hand in hand gaan, en zowel clusteren in de familie als in de persoon.

Eenzaamheid kan natuurlijk ook een rol spelen, veel mensen gaan dan met zichzelf praten, bijvoorbeeld, hetgeen weer gepercipieerd kan worden als stemmen....

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019
  • Deel deze pagina: