Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Weten jullie een psychiater die mij kan begeleiden bij afbouw?

Vraag

Weten jullie een psychiater die mij kan begeleiden bij het afbouwen van medicatie?

Als het zo verder gaat dan is het beter om niet meer te leven. Daarom wil ik echt van alles af anders is het niet meer te doen.

Is er ergens een lijst van artsen die daarmee kan helpen? Binnen de huidige setting waarin ik behandeld word lijkt er geen oplossing te zijn voor mijn probleem.

Alvast bedankt.

Een wanhopig mens

Antwoord

Beste P.,

De wanhoop en ellende spat van je vraag af. Wat erg voor je! Mijn beste advies is dat je dit – je wanhoop – aan je eigen behandelaren laat weten (en je naasten natuurlijk). Ga met je dokter in overleg.

Op de site van Boom heb ik een soort van ‘brief voor voorschrijvers’ (Gouden regels bij afbouwen) gemaakt die je gratis kunt downloaden waarop staat hoe je arts jou het beste kan helpen met afbouwen.

Stop in ieder geval niet pats-boem, dat geeft heel veel kans op ontwenningsverschijnselen en ellende!
Een lijst met mensen die je kunnen helpen afbouwen is er niet. Uiteindelijk moeten alle voorschrijvers ook kunnen afbouwen.

Let wel: afbouwen betekent niet per se stoppen met alles, maar minderen tot de laagste nog werkzame dosering en eventueel, als het kan, stoppen.

Mocht je het niet meer zien zitten, bel dan je behandelaar, de crisisdienst of 0800-0113 zelfmoordpreventie.

Ik wens je heel, heel veel succes en sterkte!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 29 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook