Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er begeleiding voor ouders van een kind met suïcidale gedachten?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zoon heeft een aantal jaren geleden een zelfmoordpoging gedaan. Op dit moment gaat het goed met hem, maar hij is nu van de lithium af. Ik merk dat hij veel minder afgevlakt is.

De angst om hem te verliezen zit heel diep bij mij. Mijn vraag is of er ook voor mij een soort traject is om hiermee om te gaan.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste E.,

Ik weet natuurlijk niet onder welke omstandigheden je zoon indertijd de zelfmoordpoging heeft gedaan, en of zijn emotionele evenwicht inmiddels helemaal is hersteld. De beste manier om om te gaan met suïcidaliteit is om er op een gepast moment naar te vragen.

Het is een misvatting dat praten over suïcidaliteit mensen op een idee zou brengen, het tegendeel is eerder waar. Leg je zorg aan je zoon voor.

Voor het geval dat je zoon nog bij een ggz-instelling in behandeling is: veel ggz-instellingen hebben een familiespreekuur waar dergelijke vragen aan bod kunnen komen.

Maar het belangrijkste advies: wees open en praat erover.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 april 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
ouderschap
Suïcidale gedachten

Lees ook