Main content

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zoon heeft een aantal jaren geleden een zelfmoordpoging gedaan. Op dit moment gaat het goed met hem, maar hij is nu van de lithium af. Ik merk dat hij veel minder afgevlakt is.

De angst om hem te verliezen zit heel diep bij mij. Mijn vraag is of er ook voor mij een soort traject is om hiermee om te gaan.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste E.,

Ik weet natuurlijk niet onder welke omstandigheden je zoon indertijd de zelfmoordpoging heeft gedaan, en of zijn emotionele evenwicht inmiddels helemaal is hersteld. De beste manier om om te gaan met suïcidaliteit is om er op een gepast moment naar te vragen.

Het is een misvatting dat praten over suïcidaliteit mensen op een idee zou brengen, het tegendeel is eerder waar. Leg je zorg aan je zoon voor.

Voor het geval dat je zoon nog bij een ggz-instelling in behandeling is: veel ggz-instellingen hebben een familiespreekuur waar dergelijke vragen aan bod kunnen komen.

Maar het belangrijkste advies: wees open en praat erover.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 april 2022
  • Deel deze pagina: