Wat is het beleid omtrent mensen met een psychose in de maatschappij?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Wat is het beleid omtrent mensen met een psychose in de maatschappij?
Hey,
Dat is wel een heel brede vraag!
Ik denk dat je het anders moet stellen, en wel als volgt:
We leven in een samenleving waarin we een systeem van gezondheidszorg hebben gebaseerd op solidariteit.
Dus als iemand een lichamelijke of een psychische aandoening krijgt en in het kader daarvan een zorgbehoefte ontwikkeld, zal hij in onze samenleving in het algemeen hulp krijgen.
Dus hetzelfde geldt voor zorgbehoefte bij een psychose.
Het speciale bij psychose is dat de persoon met de psychose er niet zelden anders over denkt dan bijvoorbeeld familie, huisarts en GGZ. De persoon kan vinden dat hij niet ziek of zorgbehoeftig is, terwijl de familie en de huisarts vinden van wel.
Op onze website is materiaal te vinden over hoe hier mee om te gaan. Er is geen eenduidig antwoord: elk geval dient apart bekeken te worden met alle betrokkenen.
Ook kan iemand soms e hebben die echter geen aanleiding geeft tot een zorgbehoefte. In dat geval is niets doen het beste. Sommige mensen horen bijvoorbeeld soms positieve stemmen waar ze verder geen probleem mee hebben. In dat geval hoeft er dan ook niets gedaan te worden.
Hope this is clear, als je meer wil weten iets meer preciseren graag…