Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ben ik depressief aan het worden?

Vraag

Ik ben op zich een hele vrolijke en positief ingestelde jongen. Er zijn weinig situaties waar ik me echt druk om maak. Toch zijn er enorm veel kleine dingen die mij teveel worden..

Zo kan ik al een rotdag hebben als een conversatie niet goed loopt. Ook kan ik in een gesprek vaak niet de woorden vinden die ik wil. Ik ben niet wie ik wil zijn, en twijfel bij elke stap die ik neem wat een ander van mij denkt. Terwijl ik uiteindelijk toch altijd al doe wat ik zelf wil. Ik zie van weinig dingen nu nog het positieve in.

Ik ben op zich niet ontevreden met mijn leven. Maar toch komen de negatieve gedachten vaker naar voren dan positief. Mijn vader heeft zelf last van manische depressies en zocht daar nooit hulp voor. Zodoende is uiteindelijk ook het contact met hem verbroken. Ik wil niet dat ik mij ook ga distantiëren van de mensen die dichtbij staan en dus te weten komen wat hier de oorzaak van is. Ook heb ik weinig energie en val ik moeilijk in slaap. Toch heb ik regelmatig uitbarstingen in mijn energie en ben ik op sommige momenten extreem vrolijk. Maar dat kan zo in 1 sec over zijn. Ook vrienden stuur ik steeds minder vaak een bericht.

Ik ben me bewust van wat er gebeurt maar waarom? Geen idee…

Antwoord

Om te beginnen is het goed dat je van nature vrolijk en positief ingesteld bent. De negatieve stemmingen die je beschrijft verschillen nogal daarvan. Vaak gaat zoiets vanzelf weer voorbij. Als zoiets lang duurt (maanden), en er ook geen goed verklaring voor is te vinden in gebeurtenissen of omstandigheden, dan is het heel zinvol om je door de huisarts eens naar een psycholoog te laten verwijzen, die samen met jou kan kijken of je gevoelens beter te begrijpen zijn.

Dat je vader kennelijk een bipolaire stemmingsstoornis heeft is wel iets dat daarbij moet worden meegewogen, maar hoe het met jou zelf gaat is toch het meest belangrijk.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook