Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben ik verplicht de ROM in te vullen?

Vraag

Ben ik verplicht een ROM vragenlijst in te vullen alvorens een intake, eerder was dit nooit aan orde omdat GGZ instelling dat weigerde en ik dat zelf ook zou weigeren en daar enigszins rekening mee werd gehouden, net als dat ik andere in het leven geroepen screeningen van de organisatie ook niet afliep vanwege al genoeg medische polonaise aan mijn lijf.

Nu, is mijn vraag of ik verplicht ben deze standaard vragenlijst op stemming, angst, paranoia gericht moet invullen want wanneer ik dat doe kom ik erg min vanaf en ligt niet aan mijn interne gestel maar aan de afgelopen situatie en komt dan in contact met de delen waar ik mij voor aangemeld heb voor nader diagnostisch onderzoek mocht dat nodig zijn bij deze instelling die ROM vragenlijst stuurde.

Antwoord

Dank voor je vraag!

Nee hoor, wat men ook zegt, je bent niet wettelijk of anderszins verplicht om de ROM vragenlijst in te vullen bij intake (of enig ander moment).

Het gesprek met de hulpverlener is veel sensitiever om vast te stellen wat je klachten en wat je behandeldoelen zijn – de ROM voegt daar weinig tot niets aan toe (hoewel veel mensen dit niet weten).

Je kunt wel de ROM-lijst invullen, uitprinten en meenemen naar je hulpverlener met de mededeling dat ALLEEN de hulpverlener deze lijst mag zien, zonder het op te slaan in een database of door te sturen naar een landelijk opslagpunt – dat is namelijk voor je behandeling helemaal niet nodig.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 25 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook