Main content

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Kan slaapmedicatie (temazepam, zopiclon) een dempende invloed hebben op bipolaire symptomen? Met name het risico op hypomanie verminderen en lichte bipolaire symptomen stabiliseren?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste A.,

Moeite om in slaap te vallen kan een verschijnsel van hypomanie zijn. Je blijft dan als het ware 'aanstaan'. Een slaapmiddel kan dan helpen om in te slapen, maar het doet verder niet veel tegen de (hypo)manische verschijnselen. Als daarvoor medicijnen nodig zijn, zijn daarvoor andere middelen beschikbaar.

Kijk eens op www.thuisarts.nl of op www.ggzstandaarden.nl.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juni 2022
  • Deel deze pagina: