Main content

Vraag

Kan bij een bipolaire stoornis ook een dysthyme stoornis bestaan?

Zo ja, hoe moet je deze behandelen? Antidepressiva zijn toch gevaarlijk bij een bipolaire I stoornis?

Antwoord

Beste T.,

Dit is een echte 'classificatievraag' over de manier waarop op basis van onderzoek en de mening van experts psychiatrische aandoeningen zijn ingedeeld. Daarbij is in de systemen DSM-5 en ICD-11 afgesproken dat je een combinatie kunt hebben van een chronisch verlopende, wat mildere depressie ('dysthyme stoornis') en daarbovenop gelijktijdig ook een meer ernstige (episodische) 'depressieve stoornis'.

Maar bij bipolaire stemmingsstoornissen kan dat volgens deze afspraken niet, dus je kunt niet een combinatie hebben van een 'dysthyme stoornis' en een 'bipolaire I stoornis' of 'bipolaire II stoornis'. Een dysthyme stoornis is immers een 'unipolaire' stemmingsstoornis.

En inderdaad, bij een bipolaire I stoornis moet je voorzichtig zijn met (alleen maar) antidepressiva. Het voert te ver om hier de behandeling met medicatie van de bipolaire I depressie uiteen te zetten, maar die is wel anders dan bij een dysthyme stoornis.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 januari 2022
  • Deel deze pagina: