Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe lang kunnen waanbeelden aanhouden?

Vraag

 

Allereerst, fijn deze mogelijkheid voor het anoniem stellen van vragen bestaat en u hier tijd voor vrij maakt.

Mijn man heeft 1,5 maand geleden erg last van waan- en angstbeelden gehad. Inmiddels gaat het stukken beter maar sommige waanbeelden/door hem ervaren belevingen blijven voor hem overeind.

Nou vroeg ik mij af: weet u of waanbeelden altijd verdwijnen of is het zo dat ze meer een plek in het leven krijgen en steeds minder belangrijk worden. Het laatste lijkt op dit moment het geval.

Ik kan goed inbeelden waar de waanbeelden van komen en kan er – meestal – goed ruimte voor vinden om ernaar te luisteren maar deze vraag laat mij niet los. Moet – ook ik – leren leven met een tijdelijke beleving van een aangepaste realiteit? Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk stel.. Alvast bedankt voor uw tijd en aandacht.

Antwoord

Mooie vraag! Hoe lang waanbeelden aanhouden hangt af van de persoon, de situatie en de waan zelf.

Een wat mildere betrekkingswaan zakt sneller weg als iemand weer herstelt, dan een lange reeks van heftige wanen met veel achterdocht. De achterdocht zal langzamer afnemen dan een waan in een relatief onbelangrijke situatie.

Wanneer iemand herstelt van een psychose, dan zijn op den duur de wanen bij veel mensen helemaal verdwenen. Mensen houden er nadien vaak wel een ander wereldbeeld op na.

Het hangt ook van het achterliggende idee af. Ik had zelf een waan dat alles met alles is verbonden en dat alles 1 is. Sinds die waan ervaar ik dat ook, lees ik dit ook terug in mooie teksten. Die die houd ik erin:).

Het gaat er ook om: is het vertrouwen weer terug? Is de angst/boosheid/rouw/ en het verdriet weer hanteerbaar? Heeft de crisis een plek gekregen?

Staan de wanen het dagelijks leven in de weg?

Lukt het om de vreemde gedachten onder woorden te brengen met elkaar, hoe kan je samen zo nu en dan een reality check doen?

Vreemde ideeën met elkaar bespreken maakt het al weer minder onwerkelijk.

Bedankt voor je vraag en succes! Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 25 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook