Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bouw olanzapine af maar wordt drukker – moet ik bang zijn?

Vraag

27 jaar geleden was ik manisch depressief met een psychose. Bovenvermelde symptomen deden altijd alarmbellen rinkelen. Nu na lange tijd heb ik ze weer. Ben recent begonnen met de afbouw van olanzapine vanwege gewichtstoename. Van 7 naar 5 mg gegaan. De afbouw startte op 15 februari j.l. De eerste twee weken verliepen goed. Nu voel ik me licht en naar in het hoofd. Ben een beetje drukker dan normaal. Moet ik nu bang zijn dat ik weer manisch wordt of een psychose krijg?

Antwoord

Beste Psychosenetter,

Als je na lange tijd de medicatie gaat minderen kun je een ‘rebound’ van symptomen verwachten. Dit komt omdat het brein over de jaren is gaan proberen de medicatie tegen te werken in de omgekeerde richting. Dus als je dan mindert krijg je te maken met verhoogde psychosegevoeligheid door de aanpassingen in het brein.

Je moet je dus wel waakzaam zijn en zorgen dat dit niet uit de hand loopt naar een volle manische episode.

Betekent dat je rustig aan moet doen, goed slapen, structuur, niet te veel prikkels (maar ook niet te weinig), etc.

Tevens is het handig om iemand die je vertrouwt en die niet snel in paniek raakt een beetje mee te laten kijken. Een soort externe monitoring.

Tevens neem ik aan dat je met je psychiater een crisiskaart hebt gemaakt met opties voor wat er moet gebeuren mocht het uit de hand lopen.

Ook is het goed om op de hoogte zijn van contragedrag strategieën bij vroege symptomen van bipolaire stemmingsgevoeligheid.

En verder dit: als je lang olanzapine hebt genomen kan het belangrijk zijn om langzamer te stoppen dan mogelijk is met de beschikbare doseringen. Misschien is het nodig om langzamer af te bouwen om de verschijnselen te voorkomen waar je last van hebt.

Taperingstrips kunnen helpen, dit zijn speciaal ontwikkelde doseringen om langzaam te stoppen.

 

 

Heel veel succes!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 1 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine

Lees ook