Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Wat kan ik doen om broer weer deel te laten nemen aan maatschappij

Vraag

Hoi Laura,
Mijn broer heeft al zijn hele leven last van schizofrenie. Hij is in 2014 opgenomen. Nu opname van 3 maanden, is heen gezonden met brief echter geen klik behandelaar. Nu 2018 is er nog nooit navraag door GGZ gedaan en loopt hij nu al jaren eenzaam en alleen thuis door overlijden moeder. Wat kan ik doen om broer weer deel te laten nemen maatschappij/ werk etc en wat is de rol van GGZ nu ??

Antwoord

Beste,
Dat is een goede en toch ingewikkelde vraag.

De meeste grote ggz instellingen werken met FACT-teams. Zij hebben vaak ervaringsdeskundigen in het team en werken vaak met re-integratie methoden om mensen weer te laten participeren. Dat is de theorie. Helaas werkt het in de praktijk nog lang niet altijd zo.

Een andere insteek is hulp te vragen van de sociale wijkteams die de meeste (grote) gemeenten hebben.

Om dit voor elkaar te krijgen kan je samen een afspraak maken bij de huisarts van je broer en daar je/ jullie zorgen te delen. De huisarts weet vaak beter wat in de buurt van je broer beschikbaar is.

Ik hoop dat het lukt. Met vriendelijke groet,
Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Naasten

Lees ook