Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik de clomipramine ophogen zoals de arts adviseert?

Vraag

Hallo,

Ik heb clomipramine voorgeschreven gekregen. Ik zat een week op 20 mg en voelde me daar prima bij. Sinds gisteravond heb ik de dosis iets opgehoogd en merk meteen al dat ik me minder voel. De arts wil dat ik ophoog tot 75 mg.

Wat is wijsheid? Ophogen tot het minimale wat in de boeken staat om terugval te voorkomen, of gewoon nemen waar ik me goed bij voel?

Dank u wel.

Antwoord

Hey P.,

Het klinkt alsof je een goed inzicht hebt in hoe je lichaam reageert op de medicatie. Het is niet ongebruikelijk om een verschil te voelen wanneer de dosering van een medicijn zoals clomipramine wordt aangepast. Het is belangrijk om nauw samen te werken met je arts, maar het is ook essentieel dat je luistert naar je eigen lichaam.

Clomipramine kan, zoals veel medicijnen, bijwerkingen hebben die variëren naargelang de dosis. Artsen hebben vaak een bepaalde dosis in gedachten die volgens klinische richtlijnen het meest effectief zou moeten zijn. Echter, elke persoon reageert anders, en wat in de boeken staat, is niet altijd perfect afgestemd op elke individuele situatie.

Hier zijn een paar stappen die je zou kunnen overwegen:

Bespreek je zorgen over het ophogen van de dosis en de effecten die je ervaart met je arts. Leg uit dat je je op een lagere dosis beter voelde en vraag of het mogelijk is om op die lagere dosis te blijven.

Als je besluit om de dosis te verhogen, houd dan een dagboek bij waarin je noteert hoe je je voelt. Dit kan je arts helpen om te begrijpen hoe de verhoging je beïnvloedt en kan nuttig zijn bij het aanpassen van de dosering in de toekomst.

Afhankelijk van hoe je reageert op de hogere dosis, kan je arts voorstellen om de dosis langzamer te verhogen, of zelfs terug te gaan naar de lagere dosis die voor jou goed werkte.

Als je je onzeker voelt over het advies van je huidige arts, is het soms ook een optie om een tweede mening te vragen.

Bespreek met je arts niet alleen de medicatie maar ook andere aspecten die je gezondheid beïnvloeden, zoals levensstijl, dieet, en psychologische steun. Dit kan helpen om een meer holistisch behandelplan te ontwikkelen.

Onthoud dat je een actieve deelnemer bent in je behandeling en het belangrijk is dat je je comfortabel en ondersteund voelt door de beslissingen die worden genomen. Het is belangrijk dat je samen met je arts tot een plan komt dat het beste werkt voor jou, zowel medisch als persoonlijk.

Zoiets P. denk ik!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook