Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan Cymbalta tijdens de zwangerschap doorgeslikt worden?

Vraag

Geachte Ralph Kupka,

Ik voel de laatste jaren een zekere zware droefheid/leegheid in me. Sinds twee jaar volg ik psychotherapie en sinds kort ben ik begonnen met Cymbalta 30. Ik had enorm veel last van bijwerkingen maar heb doorgezet.
De bijwerkingen verdwenen maar ik voelde me absoluut nog niet beter. Daarom is de Cymbalta verhoogd naar 60. Tot nu toe merk ik nog geen echte verbetering.

Hoelang duurt het voor ik iets begin te merken?

Verder zit ik ook met een kinderwens, maar nu er gestart is met antidepressiva ben ik er bang voor.
Kan Cymbalta tijdens de zwangerschap gewoon doorgeslikt worden?

En kan alprazolam bij hevige onrust tijdens de zwangerschap genomen worden?

Met vriendelijke groet,

S.

 

Antwoord

Beste S.,

Via PsychoseNet kunnen we alleen algemene antwoorden geven, geen persoonlijke behandeladviezen. Dus in het algemeen geldt: een effect van een antidepressivum moet binnen 4-6 weken merkbaar zijn.

Duloxetine (Cymbalta) geeft geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij het kind. Wel kunnen er na de geboorte onttrekkingsverschijnselen optreden bij het kind. Daarom wordt gebruik bij voorkeur beperkt tot het eerste en tweede trimester van een zwangerschap.

Hetzelfde geldt voor alprazolam: alleen eerste en tweede trimester (bovendien is de baby anders versuft tijdens en na de bevalling).

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 31 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook