Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Dagbehandeling versus psychoanalyse

Vraag

Beste Ralph,

Dankzij de beantwoording van uw vragen (en de geboden kennis) ben ik inmiddels in staat mijn naaste dusdanig bij te staan dat er goed herstel aan het optreden is!

Inmiddels denk ik dat kracht van directe naasten zeer belangrijk is en noodzakelijk in deze tijd. Ik heb nu de volgende vraag: Bij een ernstige sociale angststoornis/depressie (zonder goede hulp beland je hier wel in): Wanneer is een dagbehandeling geïndiceerd en wanneer een psychoanalyse? Waarschijnlijk hangt dit af van de persoon?

Antwoord

Een psychoanalyse is tegenwoordig geen gangbare behandeling meer voor een angststoornis of depressie, en wordt nauwelijks meer gedaan. Psychotherapie gaat nu veelal om een vorm van cognitieve gedragstherapie. Meestal kan dat gewoon ambulant. Indien iemand een ernstige vorm heeft, kan dagbehandeling nuttig of zelfs nodig zijn.

Wat betreft de steun van naasten heb je helemaal gelijk: die is onmisbaar voor een goed herstel. Goed dat je dat kunt bieden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook