Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan depressie indirect de oorzaak zijn van de relatiebreuk?

Vraag

Mijn vriendin heeft het recent uitgemaakt; dit was vrij onverwachts. Het gaat al een tijdje niet goed met haar. Laatst heeft ze te horen gekregen dat ze waarschijnlijk een depressie heeft. Afgelopen maand was het contact minder omdat zij dat wilde, en ik haar die ruimte wilde geven. Ik gaf aan dat dit helemaal niet erg is, en dat het begrijpelijk is dat ze nu minder liefde kan geven.

Maar door de afstandelijkheid voelde de stap makkelijker en heeft ze het nu uitgemaakt. Ze wilde de druk niet meer voelen van iets moeten geven wat ze niet kan geven.

Ik ben bang dat ze het heeft uitgemaakt doordat ze niks meer voelt wat veroorzaakt wordt door haar depressie.

Kun je erachter komen of het verlies van gevoelens komt door een mentale tegenvaller?

Antwoord

Beste D.,

Als je je depressief voelt en dus ook met een negatieve blik naar jezelf en de wereld om je heen kijkt, kun je wel eens een besluit nemen waar je later spijt van krijgt. Het probleem met depressie is dat je niet meer met enige afstand daarnaar kunt kijken en vaak denkt dat dit wel zo zal blijven. Verlies van gevoel (‘anesthesie van het gevoelsleven’) is een bekend en kwellend symptoom van depressie. Achteraf zijn mensen vaak verbaasd dat ze zo negatief dachten.

Wat je kunt doen is om eens even een pauze in de relatie in te lassen. Je kunt je vriendin laten weten dat je de indruk hebt dat ze niet in haar gewone mentale toestand is, en dat je er begrip voor hebt dat ze de relatie nu niet goed kan hanteren. Dus niet teveel in discussie gaan, maar zeggen dat je even afwacht tot ze zich weer wat meer zichzelf voelt. Vraag haar op welke manier ze ondertussen contact zou willen houden. Jullie kunnen altijd nog besluiten om de relatie te beëindigen.

Ik geef mijn patiënten altijd het advies om tijdens een depressie (of manie) geen belangrijke besluiten te nemen waar je later misschien spijt van krijgt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Naasten

Lees ook