Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Depressie: Wanneer mag ik enig herstel verwachten?

Vraag

Ik heb al tien maanden een ernstige depressie. Ik ben gematigd autistisch en ben jarenlang over mijn grenzen heen gegaan. Op latere leeftijd heb ik de diagnose ASS gekregen. Ik heb het gevoel steeds meer de regie over mijn leven kwijt te raken. Wanneer mag ik enig herstel verwachten?

Ik ben onder behandeling bij een psychiater en psycholoog en gebruik antidepressiva en risperdal.

Antwoord

Depressies kunnen lang duren, zeker als ze samenhangen met een voorafgaande uitputting.

Het technische deel van de behandeling, zoals de medicatie, moet na 2 maanden verbetering laten zien, of anders worden aangepast, daar zijn allerlei protocollen en strategieën voor. Bespreek dat met je behandelaar, vraag wat zijn plan is.

Daarnaast moet je kennelijk bijkomen, en dat kan een hele tijd duren, vaak veel langer dan men tevoren dacht. Gezonde leefregels, beweging, tijdig op de dag actief worden, goede balans tussen inspanning/actie en ontspanning/rust, gezonde voeding, helpen daarbij, maar zijn geen wondermiddelen. Focus op wat je nog kunt, en ga dat ook weer doen.

Makkelijk gezegd vanaf de zijlijn, zeker, maar daarom niet minder waar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Hulp & Herstel

Lees ook