Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Depressie: Wat zijn goede opties die voor afleiding zorgen?

Vraag

Ik zit momenteel in een depressie. Het gaat niet zo goed met mij. Wat zijn goede opties die zorgen voor afleiding?

Antwoord

Naast een goede diagnostiek en eventueel specifieke psychotherapeutische behandeling is het bij depressieve stemmingen van belang om jezelf letterlijk (fysiek) en figuurlijk (mentaal) in beweging te houden. Sta op tijd op, houdt je normale werk- of studie ritme aan, doe aan sport, zoek mensen op bij wij je je prettig voelt. Eet en slaap volgens een vast ritme dat bij je past. Activiteit, rust en regelmaat is daarbij altijd goed.

Depressieve mensen hebben de neiging dit alles te laten versloffen en voelen zich daardoor vaak tekortschieten en dus extra rot. Dit alles maakt overigens niet dat de depressieve stemming als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar het bevordert je herstel en zorgt dat je de aansluiting bij de rest van je leven houdt. Niet makkelijk, wel de moeite waard!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook