Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Diagnoses, PSS, Psycho-sociale context

Vraag

Mijn complimenten voor PSS als vervanger voor de schizo labels. Grote stap vooruit. Met groot respect en veel bewondering bekeek ik je mini-college. Dank!

Maar nu mijn vraag: PSS is persoonsgericht, gericht op het individu; individueel-psychiatrisch. Bestaat er ook een sociaal-psychiatrisch diagnostisch instrumentarium? Je zou het vermoeden, want per slot is er systeemtherapie en bestaan er (gelukkig nog veel) sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen. Psychiaters zelf hoor ik hier minder over.

Daarmee samenhangende vraag is natuurlijk: is er een wetenschappelijk diagnostisch fundament onder dat handelen? Of is dit meteen ook de zwakte van dit soort interventies?

 

Antwoord

Dank!

Ik begrijp je vraag. Ik zou je willen uitnodigen om ons artikel te lezen over een nieuw kwaliteitskader in de ggz dat mede is gebaseerd op de toets of de ggz zich voldoende bezig houdt met psychische problemen die je op basis van sociaal-demografische indicatoren zou kunnen verwachten. Dus een diagnose van de sociale zorgzaamheid van de ggz, gegeven maatschappelijke invloeden op psychisch lijden.

Is hier te vinden:

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook