Main content

Vraag

Mijn partner heeft al 5 jaar een dubbelleven en is niet bereikbaar om geconfronteerd te worden met de waarheid.

Ik, al 42 jaar zijn partner, heb alles op alles gezet om een bekentenis te krijgen. Uiteindelijk heb ik hem voor de keuze gesteld, of je kiest voor ons gezin (vrouw, 3 kinderen en sinds 4 maanden een kleinkind) of voor de andere vrouw die je tijdens je spirituele reis ontmoet hebt.

Zonder emotie kiest hij voor de andere vrouw en dat baart ons als gezin echt zorgen. Bovendien heeft hij al jaren een dubbele relatie en als hij bij een van de twee vrouwen in bed ligt, schakelt hij zijn gevoel voor de ander uit, zonder ook maar een schuldgevoel te hebben. We kunnen hem niet bereiken. We staan op het punt om te gaan scheiden, naar toch wil ik nog een keer, ten einde raad, hulp vragen. Dit mag niet gebeuren.

Antwoord

Het is in zo'n moeilijke situatie niet fijn om te zeggen, toch is het niet anders: Over iemand anders kan je niet beslissen, ook al denk je te ervaren wat het beste is voor de ander en het gezin.

Dan blijft over jezelf voor een keus te zetten. U heeft zelf te kiezen: Ga ik hiermee door (en voor hoe lang nog). Of kies ik om deze situatie te beëindigen om voor een nieuwe situatie te kiezen.

U hebt niet in de hand wat al gebeurt, wel over wat u ervan vindt en hoe u verder wilt. Als u dat duidelijk maakt, bijvoorbeeld met een brief (en bewaar een kopie), dan staat het helder geschreven en hebt u regie over het moment dat u de boodschap over brengt. Ook kan u achteraf uw eigen standpunt teruglezen wanneer dat nodig is. U biedt uw partner de kans om uw grenzen te lezen wanneer hij er wel open voor staat.

Een grens aangeven met een deadline kan wellicht nog ruimte bieden, waardoor er ruimte komt voor een andere richting. Wees open naar uw kinderen, steun ze en zodoende kunt u elkaar steunen.

Heel veel sterkte met het nemen van een wijs besluit, allereerst voor uzelf.

Hartelijke groet Jeroen Zwaal


Lees hier meer over Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige.

Meer informatie voor naasten:

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 31 augustus 2018
  • Deel deze pagina: