Main content

Vraag

Hallo, ik studeer HBO-verpleegkunde (3e jaars) en momenteel loop ik stage in de psychiatrie. Hier werk ik met de EPA (ernstige psychiatrische aandoening) groep. Een belangrijke opdracht is dat ik een vorm van informatie- en communicatietechnologie moet uitwerken voor een cliënt met schizofrenie. Deze cliënt is wat huiverig voor een mobieltje. Zijn zelfzorg is erg slecht, heeft een verstoorde lichaamsbeleving en beweegt bijna niet. Zou u misschien een voorbeeld weten waar ik verder op kan zoeken? Alle vormen van ehealth zijn toegestaan. Alvast heel erg bedankt!

Antwoord

Beste student,

Bedankt voor je vraag. Ik weet geen voorbeeld waar je verder op kan zoeken. Ik vraag me wel af, wie bepaald wat 'moet' omtrent de cliënt. Wilt diegene het zelf überhaupt wel? Ik snap dat het een opdracht is vanuit school, maar in hoeverre past het bij de behoefte van de cliënt. Wat wil je er mee bereiken?

Ik zou me dus eerder afvragen of de (belangrijke) opdracht wel echt zo belangrijk is. Zeker binnen de 'EPA groep' gaat het om kleine stapjes. Een vorm van ICT zou in mijn ogen niet of nauwelijks moeten afwijken van hetgeen dat jij en ik gebruiken. Het contrast is al zo groot, die brug moest juist verkleind worden.
eHealth om: beweging te stimuleren, veiligheid te vergroten (simpele bel/alarmfunctie) of om zelfstandig te reizen lijken mij een begin. Maar wat is nou de kern van iemands worsteling? Die moet aangepakt worden. Zo blijft ICT er omheen draaien, en heb je weer een extra vorm van symptoombestrijding denk ik. Is dat wat echt nodig is?

Succes verder!

Mvg,
Tim Knoote


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorg technoloog. Tim maakte drie psychoses door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Tim Knoote op 3 mei 2019
  • Deel deze pagina: