Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Extreme angst

Vraag

Ik heb rond December last gehad van pijn rond mijn hart wat doorliep naar de spieren in mijn arm. Ik heb zelf extreme angst om dood te gaan als ik dit soort symptomen krijg.

Ik ben naar de dokter geweest voor mijn klachten en de dokter zei niks raars te kunnen vinden. Een paar uur na de doktersafspraak werd ik weer heel angstig en ben toen al trillend op de bank gaan liggen en in slaap gevallen. Ik werd in paniek wakker en heb meteen een afspraak gemaakt bij de eerste hulp. De dokter zei wederom dat er niks mis was met mijn hart.

Ik heb daarna geen klachten meer gehad, maar nu, na 7 maanden zijn de klachten weer terug en ben ik weer extreem angstig. Mijn hele dag staat in het teken van bang zijn, en ik durf niet te gaan slapen, omdat ik bang ben niet meer wakker te worden. Ik heb geen idee wat er aan de hand is, maar wil zo graag dat dit stopt en dat ik weer gewoon mijn dagelijkse dingen kan doen.

Antwoord

Excuus dat ik laat reageer op je vraag!
Het is niet vreemd dat pijn rond je hart heel beangstigend is en dat je je daar zulke zorgen om maakt.

Tegelijk, mag je erop vertrouwen dat er serieus is gekeken naar je hart, zeker ook in het ziekenhuis.

In het algemeen, is het zo dat als er om welke reden dan ook spanning is, dat bij íedereen op de een of andere manier óók tot uiting komt in het lichaam. de een krijgt bijvoorbeeld (spannings)hoofdpijn, een ander rugpijn, veel mensen kunnen dan bijvoorbeeld last van hun buik en darmen. De spanning slaat dan zeg maar toe op een ‘zwakke plek’. En ieder mens heeft wel ergens een zwakke plek.

Jouw lichamelijke klachten zouden wel eens kunnen voortkomen doordat de spanning op je ademhaling inwerkt en je onvoldoende blijft uitademen. Let wel, ik zeg niet dat dit zo is, maar het zou het geval kunnen zijn. Let er daarom volgende keer als je de angst voelt, op of je goed en volledig uitademt. Als dat niet zo is, ga dan rustig zitten of liggen en concentreer je op een ontspannen uitademing. Inademen komt daarna vanzelf wel, daar hoef je niets voor te doen of extra op te letten…

Ik adviseer je hoe dan ook toch opnieuw contact op te nemen met je huisarts.
Want je hebt zoveel last van angst dat je daar terecht en serieus aandacht voor mag vragen, ook al is geconstateerd dat je hart zelf in orde is. Wat mij niet duidelijk is, is of je destijds kort Propanolol hebt gekregen, of dat je dit nog steeds gebruikt. Maar als de angst zo´n grote rol blijft spelen, is het goed om te onderzoeken waar die dan vandaan komt. Je kunt dan verwachten dat je via de huisarts, in gesprek kunt met de POH (praktijkondersteuner) Jeugd of eventueel POH GGZ.

Zeker ook omdat je nog zo jong bent, is het goed om snel te kijken waar de spanning en angst die je in je lijf voelt, vandaan komt. En dat je ook hulp krijgt om te leren omgaan met de spanning zonder dat die doorschiet in angst om dood te gaan of niet meer te durven gaan slapen.

Twee concrete adviezen dus geef ik je:
-observeer eens goed je ademhaling wanneer je de pijnklachten rond je hart voelt en doe zo nodig de oefening
-ga in gesprek met je huisarts en vraag, ervan uitgaande dat je hart voldoende gecontroleerd is en in orde is, hulp om te onderzoeken wat wél de oorzaak is van de spanning die zich in je hartstreek laat voelen.

Ik hoop dat het snel verbetert,

veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 16
Beantwoord door: Timo van Kempen op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
overige onderwerpen

Lees ook