Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik zit ongeveer een maand in een gemengde episode. Snelle wisselingen van hypomanie, overprikkeling en irritatie en depressie. Ik slaap amper vijf uur per nacht. Ik probeer elke dag buiten te wandelen (vijf kilometer), eet gezond, geen drugs en geen alcohol.

Ik weet niet goed wat te doen om hier het best mee om te gaan. Naar buiten gaan en mensen zien tegen eenzaamheid? Maar dan ben ik enorm snel overprikkeld. Ik heb ook de neiging om naar winkels te gaan en al mijn geld op te maken.

Hoe kalmeer je zo’n hypomanie zonder in een depressie te vallen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste A.,

Een gemengde stemmingsepisode zoals jij die beschrijft wordt behandeld als een manische episode, dus niet als een depressieve episode.

De maatregelen die je daarnaast al treft zijn prima om je emotionele balans te hervinden, maar misschien niet voldoende. Ga op tijd naar bed om te rusten, zelfs al slaap je niet. Voorkom dat je jezelf in de avond wakker houdt met internetten, telefoneren, etc. Put jezelf niet uit, en vermijd de gang naar winkels waar je mogelijk dingen aanschaft die je niet nodig hebt en die je alleen maar geld kosten.

Als er medicatie wordt toegepast, zijn dat dus medicijnen die doorgaans tegen manie worden gebruikt. Welke medicijnen voor jou geschikt zijn kan ik niet beoordelen, daarvoor moet je de arts raadplegen die je nu de medicijnen voorschrijft.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juni 2022
  • Deel deze pagina: