Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Gevoelens tijdens depressie

Vraag

Mijn (ex) vriend is depressief en in zijn ergste periode had die geen gevoelens voor me miste me niet, niks boeide hem. Nu de afgelopen twee maanden zie ik hem één keer in de twee weken en heeft ie wel eens gevoelens gehad dat die me miste en bij me wilde zijn, maar dat is lang niet iedere dag.

Mijn vraag is: Kunnen die gevoelens er wel gewoon zijn, maar verstopt onder een deken of heeft hij gewoon geen gevoelens meer voor me? Hij mist me wel, denkt aan me, wil ook bij me zijn af. Maar ik denk soms dat als zijn gevoel echt helemaal weg was, dan had die dat ook niet zo gevoeld?

Antwoord

Ik ken jullie natuurlijk niet, maar in het algemeen kan ik stellen dat er bij een forse depressie niet zozeer sprake is van overmatig verdriet (wat soms wordt gedacht), maar eerder van een afwezigheid van gevoelens, inclusief de gevoelens voor partner, kinderen, familie en vrienden.

Gevoelsvervlakking is dus een van de symptomen van de depressie en is voor alle partijen bijzonder naar en verwarrend. Als een depressie opklaart, komen deze gevoelens weer terug. Achteraf is het vaak niet te begrijpen.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er problemen in de relatie zijn, en dat die mede aanleiding zijn voor een depressie, maar vaker is het andersom: de depressie leidt tot gevoelsvervlakking wat vaak verkeerd wordt begrepen als relatieprobleem.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook