Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zou goede traumabehandeling zijn voor mij?

Vraag

Goedendag,

Hierbij een vraag over traumabehandeling. Ik heb nu duidelijk dat ik veel traumaklachten heb, maar dat ik de beelden en herinneringen van het trauma niet kan ophalen. EMDR of exposure lijkt dan niet aangewezen.

Wat zou een goede traumabehandeling zijn voor mij?

Ik leef van een uitkering, dus vergoeding is ook belangrijk.

Ik hoor graag hoe ik van mijn trauma af zou kunnen komen, want het is zo vermoeiend!

Vriendelijk bedankt.

Antwoord

Hey E.,

Het omgaan met traumaklachten zonder specifieke herinneringen aan de gebeurtenissen zelf kan inderdaad uitdagend zijn, maar er zijn verschillende behandelmethoden die je kunnen helpen, zelfs als de specifieke herinneringen niet toegankelijk zijn. Het is belangrijk om een behandeling te vinden die past bij jouw persoonlijke situatie en symptomen.

Somatic Experiencing (SE)  is een lichaamsgerichte therapeutische benadering ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Het richt zich op het waarnemen van lichamelijke sensaties die kunnen helpen om trauma’s te verwerken, zelfs zonder directe herinneringen aan de traumatische gebeurtenissen. SE helpt je om te leren hoe je lichaam reageert op stress en trauma en leert je vaardigheden om deze reacties te reguleren.

Sensorimotor psychotherapie integreert sensorimotorische verwerking met psychotherapie. Het richt zich op de lichamelijke sensaties die verbonden zijn met traumatische herinneringen, en helpt bij het verwerken van de emoties en fysieke reacties die naar boven komen, zelfs als de specifieke herinneringen niet duidelijk zijn.

Trauma Focused Cognitive Behavioral Therapy (TF-CBT) is ook een optie. Hoewel deze vorm van therapie vaak gebruik maakt van blootstelling aan herinneringen, kan het ook aangepast worden voor mensen die hun traumatische ervaringen niet volledig kunnen herinneren. De therapie kan helpen bij het herstructureren van negatieve gedachten en gevoelens die gerelateerd zijn aan de traumaklachten.

Mindfulness-technieken kunnen helpen om je meer bewust te worden van het huidige moment en minder te worden meegesleurd door traumagerelateerde angst en stress. Dit kan vooral nuttig zijn als directe herinneringen aan het trauma ontbreken, maar de emotionele en fysieke reacties nog steeds aanwezig zijn.

Therapievormen zoals kunsttherapie, muziektherapie of schrijftherapie kunnen expressieve uitlaatkleppen bieden waarbij herinneringen en gevoelens kunnen worden verkend en uitgedrukt zonder directe verbale articulatie van het trauma.

In Nederland worden veel van deze therapieën vergoed door de basisverzekering onder begeleiding van een psycholoog of psychotherapeut. Je zult wellicht een verwijzing nodig hebben van je huisarts om toegang te krijgen tot gespecialiseerde traumabehandeling via de ggz. Omdat je aangeeft van een uitkering te leven, is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken zodat je doorverwezen kunt worden naar een behandelaar binnen het vergoede zorgsysteem.

Hope this helps en heel veel sterkte en succes!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Trauma

Lees ook