Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kan je Haldol ook ‘zo nodig’ gebruiken?

Vraag

Geachte heer Corstens,

Mijn psychiater geeft aan dat ik Haldol ‘zo nodig’ kan nemen. Op internet lees ik dat het alleen werkzaam is wanneer het over een langere periode gebruikt wordt. Wat is nu waar? Kan je Haldol bijvoorbeeld een dagje (bij een slechte dag) of paar dagen innemen en dan weer tijdelijk stoppen?

Hoe weet je nu of je echt stemmen hoort? Ik hoor al jaren, denk ik, twee stemmen die erg lijken op mijn eigen stem. Deze stemmen praten tegen elkaar en zeggen bijvoorbeeld dat ik lelijk ben, praten continu over mijn psychische gesteldheid (dwangmatig) en dat gaat de hele dag door.

Ik was onlangs even gestopt met Haldol en toen kwam dit weer naar boven. Mijn psychiater zegt dat veel mensen stemmen horen maar ik twijfel of dit niet gewoon mijn innerlijke stem/gedachte is.

Ik gebruik nu weer Haldol dus alles is weer onder controle. Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Je kunt met de dosering van Haldol wat spelen – ik ben het met de psychiater eens. Uiteindelijk moet je op je eigen ervaring vertrouwen. Als jij je veiliger voelt met een continue lage dosis Haldol is dat prima.

Wat jij beschrijft als stemmen horen lijkt toch wel heel erg op hoe veel mensen stemmen ervaren, en waar het wel duidelijk stemmen van anderen zijn.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 22 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Haldol
Medicatie
Stemmen horen

Lees ook