Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Het voelt alsof ik in een stolp leef. Hoe komt dat?

Vraag

Ik leef alsof ik in een stolp leef en de wereld om mij heen niet echt bestaat. Ik ken ook bijna geen positieve gevoelens, ik voel mij altijd leeg. Ik heb vaak last van negatieve gedachten en daardoor een laag zelfbeeld. Ik slik al jaren anti depressiva.

Is dit een (dysthyme) depressie of een psychose?

En zou ik andere medicijnen moeten gaan gebruiken, bv antipsychotica?

Antwoord

Wat je beschrijft lijkt op wat we wel ‘depersonalisatie’ noemen, een gevoel van onwerkelijkheid en verlies van een gevoel verbinding met de omgeving.

Dit komt bij allerlei psychische aandoeningen voor, kan ook bij depressie. Het is niet zozeer een psychotisch verschijnsel. Wat je verder beschrijft zijn ook kenmerken van depressie, maar ik kan daar op afstand natuurlijk geen uitsluitsel over geven.

Ik denk wel dat, als de medicijnen die je nu gebruikt geen verbetering brengen, er naar andere medicatie gekeken moet worden, waarbij je inderdaad allereerst zou denken aan een antidepressivum. Maar dit zeg ik weer met het zelfde voorbehoud, want ik ken je natuurlijk verder niet.

Vraag advies aan je huisarts of laat je naar een psychiater verwijzen voor beoordeling en advies.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Psychosegevoeligheid

Lees ook