Main content

Vraag

Ik ben sociaal psycholoog en student coach. Een student kwam twee weken geleden bij me en gaf erg timide aan dat hij zich niet welkom voelde. Ik vroeg naar specifiek gedrag, maar dat kon hij niet geven; het was een gevoel.
Vorige week heb ik nog even gecheckt hoe het met hem ging; nog niet veel beter, maar nog steeds geen concrete voorbeelden.

Dit geeft mij het vermoeden dat hij paranoïde gedachten heeft. Ik vond in de literatuur dat hij de leeftijd heeft dat paranoïde schizofrenie tot uiting komt.

Zoals gezegd ben ik sociaal psycholoog en dit gaat boven mijn kennis en kunde. Hoe kan ik hiermee omgaan? Naar de huisarts verwijzen en hopen dat hij bij een eerstelijns psycholoog uitkomt om te diagnosticeren?

Antwoord

De voorop staande vraag lijkt mij of zij haar idee zou willen onderzoeken: klopt het wel wat ik denk? Dat kan natuurlijk gevoelig liggen bij bepaalde onderwerpen.

Op zich is zo'n idee niet zo heel storend voor het dagelijks leven? En het kan daarbij blijven (het betekent niet dat het erger gaat worden). Als je merkt dat de lijdensdruk toenemen kun je misschien met haar in gesprek over wat zij zelf denkt dat er aan de hand is. Dit soort ideeën kan veel verschillende redenen hebben.

Beantwoord ik enigszins je vraag?

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Tom van Wel op 30 januari 2020
  • Deel deze pagina: