Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik anti-depressiva afbouwen als ik er net mee gestart ben?

Vraag

Ik ben gestart met 15 mg Remeron. Na een maand is dit verhoogd naar 30 mg. Ik slik het nu een maand op deze dosering. Ik heb deze medicijnen gekregen tegen een paniekstoornis met wat depressieve klachten, maar ik voel me er niet prettig bij. Ik voel me verward, m’n angst en paniek zijn op sommige momenten nog heviger. Ik kan zelfs geen film kijken. Mijn stemming is iets beter, maar ik zou graag toch stoppen.

Mijn behandelend arts is lange tijd afwezig en heb pas over een paar maanden nieuwe afspraak. Dit is mijn eerste anti-depressiva.

Hoe kan ik deze medicatie het beste afbouwen aangezien ik nog niet zolang bezig ben?

Antwoord

Als je arts lange tijd afwezig is moet hij een nummer aan je geven van een collega die je kunt bellen.

Indien dat niet het geval is kun je je huisarts bellen voor advies.

Ik kan niet in het online spreekuur specifiek medicatieadvies geven in deze situatie, maar in zijn algemeenheid kun je stellen dan bij mensen die nog maar kort gestart zijn met een middel en veel bijwerkingen ondervinden, er redelijk snel gestopt kan worden. Bijvoorbeeld eerst terug naar 50% van de dosis en als dat goed gaat na twee weken terug naar nul.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Jim van Os op 8 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook