Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de stemmen in mijn hoofd vriendelijk worden?

Vraag

Beste Dirk,

Ik heb een vraag over stemmen horen. Ik heb in mijn pubertijd heel lang last gehad van psychoses. Sinds mijn 18de slik ik clozapine.

Het gaat de laatste paar jaar eigenlijk heel goed. Maar ik blijf last houden van somberheid. Het laatste jaar hoor ik weer regelmatig stemmen in mijn hoofd die schelden. Het is eigenlijk een dubbel gevoel, want ik zag vroeger vaak verschijningen. Deze schimmen (ik noem het schimmen) zijn al 3 jaar weg en ik had het er erg moelijk mee, omdat ik ze soms echt miste. Maar ik wil niet dat de stemmen schelden in mijn hoofd.

Nou vroeg ik mij af, hoe kan ik ervoor zorgen dat de stemmen vriendelijk worden? En wat kan ik het beste doen als ik momenten heb dat ze lopen te schelden/beledigen? Ik heb nooit echt gesprekken met de stemmen, Maar ik zou graag de stemmen beter willen leren kennen en een positiefe band met ze willen hebben, in plaats dat ze schelden en beledigen

Ik heb op internet gezocht naar boeken, maar er zijn zoveel boeken.

Alvast bedankt!

 

Antwoord

Ik denk niet dat je doel moet zijn de stemmen te veranderen, maar jezelf. Als jij vriendelijk wordt tegen ze, worden zij misschien ook vriendelijk. Geef ze aandacht door ze dingen te vragen waar je benieuwd naar bent, en vraag door. Laat je niet intimideren – laat je dus niet leiden door angst, irritatie, of een overtuiging. Als jij weet wie jij bent, hebben ze geen grip meer op je. Dat hoef je alleen maar aan jezelf te bewijzen, aan niemand anders, ook niet aan de stemmen. Zij merken dat dan vanzelf.

Ben ook vriendelijk en mild voor jezelf. Misschien is dat wel het belangrijkst. Dan kun je alles aan. Ook een scheldpartij. En dan wordt schelden veel minder leuk voor de stemmen…. En voor wie dan ook. Ze gaan dan vast op zoek naar iets anders.
In gesprekken met ze zul je misschien ontdekken dat ze willen dat je verandert – maar dan is het belangrijk te denken in metaforen. Bijvoorbeeld ‘jij bent slecht’, wat bedoelen jullie daarmee? Op welk gebied, ‘leg me uit?’ Doorvragen. ‘Je moet dood’, kan betekenen: ‘het is belangrijk dat je verandert, anders kun je moeilijk dit leven wat je leidt aan’….

Succes!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Dirk Corstens op 20 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook