Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik leven met meerdere diagnoses?

Vraag

Hoe kan ik dit leven nog volhouden met zoveel stempels. Dissociatieve Indentiteit Stoornis (DIS), PTSS, depressief en bipolair? Zoveel medicatie en zo weinig hulp?

Ik vecht me letterlijk kapot dag en nacht en al zoveel jaren. Ik heb vier volwassen kinderen en heb verder geen familie meer. Ik sta er letterlijk alleen voor, want de kinderen kunnen er niet mee dealen.

Ik wil nog vechten maar kan niet meer. Wat kan ik nog doen?

Antwoord

Het is erg frustrerend als eerder geboden hulp onvoldoende soelaas heeft geboden bij dergelijke complexe problematiek. Hulp moet natuurlijk meer zijn dan medicatie, hoe nuttig die ook kan zijn.

Hoe verder? Ik heb geen oplossing voor je, maar wel een tip die je misschien een stap verder brengt. Soms moet je ook een ingewikkeld probleem eerst eens wat eenvoudiger maken om door de bomen nog het bos te zien. Vraag je eens af waarmee je het meest geholpen zou willen worden. Wees daarbij zo concreet mogelijk, ga uit van je huidige dagelijkse situatie, niet van het verleden en niet van de toekomst.

Psychiatrische diagnosen (‘stempels’, ‘labels’, ‘etiketten’, hoe je het ook wilt noemen) zijn niet altijd doorslaggevend om een oplossing te zoeken. Leg het opnieuw aan je huisarts voor, en kijk of jullie passende hulp kunnen vinden.

Houd moed.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Hulp & Herstel

Lees ook