Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik omgaan met een akelige stem?

Vraag

Ik heb een vraag: Ik hoor steeds een stem die wanneer het slechter met mij gaat ik richting crisis raak heftig wordt. De stem is heel negatief wil dat ik opdrachten uitvoer echt vreselijk.

Wat kan ik hier tegen doen? Weet niet waar ik het zoeken moet. Wordt er nog onrustiger van en in me zelf gekeerd.

Suïcidale gedachten nemen meer toe en automutilatie is erger omdat ik het ook moet uitvoeren.

Antwoord

In het boek Leven met Stemmen van Marius Romme en anderen staan vijftig herstelverhalen van/over stemmenhoorders in. Wellicht vind je daar inspiratie. Kijk ook op de websites: http://www.stichtingweerklank.nl/http://www.intervoiceonline.org/

Ik neem aan dat je ook gesprekken met een behandelaar hebt.

Ik neem altijd eerst het Maastrichts Stemmen Interview af, om meer zich te krijgen op de stemmen. Vervolgens probeer ik iemand te helpen de relatie met de stemmen te verbeteren. Niet alleen negeren, nooit doen wat ze zeggen – tenzij je er zelf voor kiest, maar regelmatig (dagelijks bijvoorbeeld 10-20 minuten) naar ze luisteren en wat ze zeggen proberen te vertalen. Het kost vaak tijd je angst voor de stem(men) te overwinnen. Uiteindelijk kun je ermee leren omgaan en veel stemmenhoorders beschouwen ze, als ze de angst ervoor hebben overwonnen, als helpers in moeilijke tijd, als signalen dat je met een gevoelsprobleem zit waar je aandacht voor moet hebben en niet voor moet weglopen.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Stemmen horen

Lees ook