Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan mijn vrouw haar ochtend depressie laten behandelen?

Vraag

Hoe kan mijn vrouw haar ochtend depressie beter laten behandelen ? Huidige medicatie ondanks verhoging via GGZ voldoet niet.

Ik heb bijna de overtuiging dat het een gevolg is van lichamelijke gebreken. Zo komt suikerziekte bij haar familie in ernstige mate voor. Tot op heden is de mening vn GGZ het gevolgen zijn van nare jeugd e.d.

Antwoord

Depressies voelen in de ochtend meestal het zwaarst.

Mijn advies aan je vrouw is: probeer daar letterlijk overheen te stappen. Blijf niet in bed liggen piekeren, neem een korte en verfrissende douche, een licht ontbijt, en ga een uur wandelen, weer of geen weer. Het is een open deur, maar door een open deur ga je gemakkelijker naar buiten en verruim je je blik, al is het maar voor dit moment. Leef in het moment, kijk niet voortdurend achterom of ver vooruit. Dan is de kop van de dag eraf, en zit de beweging er in.

En natuurlijk moet een depressie zo goed als mogelijk behandeld worden, daar zijn uitgebreide protocollen voor.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 69
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Gezin, studie en werk

Lees ook