Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kom ik aan een passende behandelplek?

Vraag

Ik  heb de diagnose bipolair vanaf mijn 21ste. Nu heb ik jaren geen manie meer gehad, ik ben stabiel op lithium.

Ik heb al veel meegemaakt in hulpverleners land , op dit moment word ik voor mijn angsten behandeld  Deze behandeling is ten einde en ik zou nu behandeld moeten worden voor mijn PTSS. Mijn huidige GGZ instelling vindt dat de verantwoording voor het zoeken van een gepaste behandelplek bij mij ligt. Ik loop nu voor de zoveelste keer tegen dichte deuren aan, omdat de bipolaire stoornis bijna overal onder de uitsluitingscriteria valt, zelf als deze in remissie is.

Wat zijn mijn rechten en hoe kom ik aan een passende behandelplek ? Ik ben echt ten einde raad.

 

Antwoord

Het is niet helemaal duidelijk uit je vraag of je momenteel ook voor je bipolaire stoornis wordt behandeld. Kun je niet bij je huidige GGZ-aanbieder behandeld worden voor je traumaklachten?

Hoewel ik de situatie van je behandeling natuurlijk niet ken, lijkt het vinden van een passende plek voor verdere behandeling een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jou en je huidige behandelaar. Je mag immers aannemen dat je behandelaar beter de weg weet in het oerwoud van de GGZ. Of de bipolaire stoornis een beperking is bij traumabehandeling is niet zomaar duidelijk, hangt af van de voorgenomen behandeling en van de stabiliteit van de persoon in kwestie. Het vergt per persoon een passende inschatting, en dus ook overleg met de psychiater die de bipolaire stoornis behandelt (als die er is dus).

Kortom: ga naar je huidige behandelaar en maak van de doorverwijzing een gezamenlijke klus.

Heeft je huisarts hier nog een rol in?

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Hulp & Herstel

Lees ook