Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe leg ik een psychiater mijn persoonlijke inzichten uit?

Vraag

Na de helende reis van Brandon Bays te doen met een therapeute, ben ik achter de oorzaak gekomen van veel psychisch leed.
Na een kraambedpsychose die nooit goed behandeld is geweest, ben ik steeds verder in een negatieve spiraal gezakt. Dit leed duurt al 24 jaar lang.
Er kwam uit dat ik verlatingsangst had en nooit goed genoeg was. Ik ben ook HSP, dus alles komt veel harder binnen. En ik zat aan de grond zonder zelfvertrouwen.
Nu ik dit weet voel ik mij vol vertrouwen en wil ik gaan afbouwen van medicatie, maar hoe leg ik mijn psychiater dit uit.

Antwoord

Beste Anouk,

Geweldig dat je dit inzicht hebt ontwikkeld!

Hoe je het moet uitleggen?

Gewoon, zoals je aan mij uitlegt nu – ik kan het goed volgen!

Je psychiater weet dat er in de GGZ gewerkt wordt volgens het principe van shared decision making – dat wil zeggen dat het gaat om samen beslissen.

En jij hebt het natuurlijk feitelijk voor het zeggen over wat je wel of niet wil slikken.

Medicatie afbouwen brengt allerlei risico’s met zich mee – en je psychiater zal je hierover willen voorlichten – en dat is een goed idee.

Aan de andere kant weet je psychiater ook dat zonder risico nemen iemand ook niet verder komt in zijn herstel – en dat risico’s nemen soms noodzakelijk is.

Je kunt je ook afvragen of de mix van medicaties die je nu hebt nog rationeel is – eigenlijk heb je zo ongeveer alles wat er te nemen is, en ik zou niet weten of dat verstandig/nodig is.

Het is een feit dat mensen over de jaren steeds meer medicaties krijgen – en dat het vervolgens heel moeilijk is om hier weer van af te komen.

Dus wat jullie samen zouden kunnen beslissen is om HEEL voorzichtig op een verantwoorde wijze (zie onze website hiervoor) beginnen met dosisvermindering van een van de medicaties.

Je zult van alles meemaken, en wellicht een terugval krijgen, maar laat je niet te snel ontmoedigen: reacties op medicatievermindering kunnen een uiting zijn van de onderliggende psychosegevoeligheid die de kop weer opsteekt, maar het kan OOK een reactie zijn op de medicatie afbouw zelf, waar je even doorheen moet.

Veel succes!!

Beantwoord door: Jim van Os op 18 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook