flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Hoe ga je om met ontkenning van een bipolaire stoornis? | eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Hoe ga je om met ontkenning van een bipolaire stoornis?

Vraag

Hallo Laura,

Mijn vriend is bipolair en wilt er niet over praten, zegt dat ik gek ben.

Dit geeft grote problemen in onze relatie.

Waarom wilt iemand niet erkennen dat hij ziek is, terwijl ik er echt niet voor wegloop. Ik kan en wil hem niet overtuigen want het is een volwassen man, die recht heeft op zijn eigen mening.

Maar dit zal wel consequenties hebben voor onze relatie.

Groetjes E.

Antwoord

Beste E,

Er zijn mensen die ontkennen dat ze een kwetsbaarheid hebben (bipolair bv). En mensen die wel weten dat ze die kwetsbaarheid hebben, maar er niet over willen praten. Misschien wel met hun hulpverlener, maar niet met anderen. Soms uit schaamte, of inderdaad uit angst dat mensen daarna weg zullen lopen, of dat anderen zullen denken dat hij/ zij gek is.

Ik weet niet hoe het met jouw vriend is, maar zelf denk ik dat je in een relatie belangrijke zaken op een gegeven moment wel deelt.

Je zou kunnen informeren op de website van de Plusminus (vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis en betrokkenen). Hier is een chatplek voor betrokkenen (o.a. ouders/ partners) van mensen met een bipolaire stoornis. Mogelijk dat mensen dezelfde ervaringen hebben als jij, en je daarbij kunnen vertellen hoe zij ermee om zijn gegaan.

Misschien kan je aan je vriend vragen of je een keer mee kan naar een afspraak met een hulpverlener (als hij die heeft).

En wat vooral belangrijk is, is dat je ook vooral je eigen grenzen niet vergeet. Wat is voor jou belangrijk in een relatie; en praat daar samen over. Misschien wordt dit thema dan minder belangrijk ivm met de andere zaken die je wel deelt.

Sterkte,

Met vriendelijke groet,

Laura van Goor

Psychiater

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook