Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe omgaan met begrip, waardering en respect?

Vraag

Waarom heb ik het idee dat mijn ouders mij niet begrijpen en nooit hebben begrepen en dat anderen buiten mijn familie mij wel begrijpen?

Hoe moet ik omgaan met de onmacht van mijn ouders om mij te begrijpen? Ik heb me vaak afgevraagd: Als iemand iets niet snapt, is het dan zijn schuld? Begrip heeft ook heel erg met waardering voor een ander te maken en dan kom je uit bij het woordje ‘respect’. Wat moet je doen in een familie die je niet respecteert, tenminste omdat ze niet beter weten gewoon?

Dat is hoe ik het zie: Ik krijg wel waardering van de buitenwereld, maar juist van de mensen waarvan ik het meeste hou niet!

Antwoord

Begrijp het dilemma – maar vaak hebben we dat soort gevoelens juist bij de mensen die het dichtstbij zijn!

Dit komt omdat alles gevoelsmatig enorm wordt uitvergroot naarmate de relatie belangrijker is. Kleine dingen kunnen zo enorm worden.

Beste dus om elkaar ruimte te geven en niet al te veel te verwachten, en elkaar vergeven voor het onbegrip dat we soms ervaren…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 12 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook